В духовния свят Светлината се проявява чрез Мисълта. Всяка добродетелна мисъл има различна Светлина, която също има свои нюанси в зависимост от съдържанието и характера на Идеята, която носи. И представете си, колко красив е Животът на едно добродетелно общество! Неговата Аура е изпълнена с безбройните Светлини на малките добрини, сторени от добродетелния човешки ум. Те допълват пъстроцветната, Дъга на Божествената Идея за Добродетелност и Добротворство, вложена в основата на Сътворението. Колко красота може да сътвори един човешки ум, посветен на тази Идея!!!

За Лили Димкова

Лили Димкова – художник

Дъщеря на народния лечител Петър Димков.
Последовател на Учителя Петър Дънов.

Лили Димкова е завършила Художествената академия „Николай Павлович” в София през 1957г., в класа на проф. Георги Каракашев, специалност Сценография.

Работи като сценограф в Габровския театър и като художествен редактор в Издателство „Наука и изкуство”, художник по костюмите на филмите:”Рицар без броня”, „Един снимачен ден”, „Шведски крале”, „Необходимият грешки”, „Сбогом, приятели”. Правила е художествено оформление на книги.

Имала е самостоятелни изложби живопис в Ню Йорк в музея на Николай Рьорих (1979), в Сан Франциско, Алжир, Мароко, Берлин, Будапеща, Виена и самостоятелни изложби в София, Търговище, Варна, Шумен, Русе, Велико Търново, Враца. Нейни картини има в Националната галерия, в музея “Николай Рьорих” в Ню Йорк, галерии в страната и в частни колекции в много страни. Носител е на орден “Кирил и Методий” и член на СБХ. Работи с маслен пастел.

Светът на Лили Димкова е проникнат от светлина и мисъл. И портретите й, и пейзажите – портрети на природата, изразяват това проникновение; те търсят вътрешното измерение на нещата, за да го направят видим чрез цветовете и движението. Една особена прозрачност има в лицата, в очите, в небето, в земята, в дървесата и водите, която ни помага да усетим, че материята в този свят не е просто вещество, а едно живо тайнство, една трепетна светеща енергия. Тази прозрачност художничката постига по отношение не само на пространството, но и на времето. Когато вътрешният й поглед се обърне към миналото, той прозира през пластовете на времето, разпознава и очертава образите на големите духовни подвижници на България, чието могъщо присъствие оживява в картините: Орфей, Боян Мага, Василий Врач, Йоан Кукузел, Свети Иван Рилски, Паисий, Патриарх Евтимий, Светите братя Кирил и Методий, Левски.

“Лили Димкова е художник, надарен с изключителна чувствителност!

Нежност, светлина и движение са характерни черти на нейното изкуство, тези качества ние виждаме в картините й – било във фигурите на девойките-лазарки, било в обредните танци на кукерите или в ритъма и движението на природата. Разцъфтялата пролет или есенните ветрове са колкото земни, толкова и отдалечени от земята.

Изкуството на Димкова е пропито с размисъл! Нейните мисли, светли и одухотворени, с таланта на душевна чистота, са ярко изразени в хармонично единство на багри, форми и щрих.

Нейният творчески заряд е великолепието в света, красотата над преходното и мислите за вечното!”
проф. Дечко Узунов

През 2006 г. Лили Димкова написва книгата „Петър Димков – моят баща”.

През 2007 г. по нейната книга е заснет документалния филм „Лечителят-Петър Димков” на режисьора Стилиян Иванов. Във филма са използвани много кадри от семейния архив на фамилия Димкови.

През 2012 г. по случай 80-годишния си юбилей Лили Димкова изложи свои над 130 картини в ретроспективна изложба в СБХ на „Шипка” 6 и в НДК. Изложбата в НДК премина под мотото „Дни на духовност” и бе съпроводена с множество концерти, лекции, срещи.

На 16.07.2012 г. в зала “Люмиер” на НДК бе представен документалният филм за художничката озаглавен „Лили Димкова – светлини от една изложба” на режисьора Стилиян Иванов. Във филма са показани както нейните картини, така и нейната проникновена мъдрост, наситена с вдъхновението на любовта и духовното й познание.

Повече за Лили Димкова и „Дни на духовност”– 2012 г. можете да видите тук:
http://dni-na-duhovnost.beinsadouno.org/

Знакови цикли на Лили Димкова:
„Български светци”, „Богомили”, „Завета на цветните лъчи на светлината”, „Лица от бъдещето”, „7-те рилски езера”, „Шестата раса”, „Хавайски острови”, „Лазарки”, „Кукери”, образи и пейзажи